Takut Dengan Perniagaan MLM ? Baca Ini...


Sebagian orang masih takut bahkan alergi dengan kata MLM. Padahal mengenal produknya saja belum. Tapi ketika tahu bahwa itu produk MLM, mereka pun menutup mata dan telinga. Padahal lagi... produk itu memang betul-betul berkualitas dan bermanfaat untuk mereka.  

Apakah anda termasuk tip orang yang seperti ini? Mari kita baca apa yang pernah ditulis dalam maxmanroe.com

Takut Bisnis MLM ? Baca Ini...

Bagi sesetengah orang yang biasa dengan dunia perniagaan, ia mungkin sudah biasa dengan perniagaan MLM atau Multi Level Marketing. Malah, walaupun beberapa orang biasa ditawarkan perniagaan MLM ini, kerana sesungguhnya perniagaan ini boleh memasuki mana-mana masyarakat tanpa melihat etnik, agama, atau kelas ekonomi.

Mungkin anda boleh mengatakan, ia adalah orang biasa yang bukan orang perniagaan yang mengejar jenis perniagaan ini banyak, kerana ia kelihatan sangat mudah dan juga menggoda. Oleh itu, perniagaan MLM dengan jenama tertentu boleh diikuti oleh ratusan ribu kepada berjuta-juta orang.

Perniagaan MLM dan Stigma Negatif Rakyat Malaysia

Perniagaan MLM sendiri mula berkembang di Malaysia sekitar awal 1990-an. Salah satu yang paling menarik dari perniagaan ini, yang biasanya membuat ramai orang berminat untuk hidup, kerana pelakunya boleh mendapatkan pendapatan pendapatan yang besar pada tahap tertentu dalam tidak terlalu lama jika dibandingkan dengan perniagaan konvensional. Kerana, perniagaan ini menggunakan sistem peringkat atau peringkat dalam rangkaian, atau perniagaan rangkaian yang disebut. Oleh itu, tidak menghairankan jika perniagaan MLM ini dapat menarik ramai orang dalam masa yang agak cepat.

Siapa yang tidak mahu peluang perniagaan dengan pendapatan pasif yang besar? Kejayaan dalam perniagaan yang dicirikan oleh banyak hasil dalam bentuk wang atau aset, tentunya menjadi mimpi bagi banyak orang yang hidup di dunia usaha. Malangnya, tidak semua MLM benar-benar dapat memberikan hasil terbaik bagi mereka yang telah mencuba. Ini juga merupakan paradigma negatif mengenai perniagaan MLM di tengah-tengah masyarakat hari ini, yang mengakibatkan pemikiran yang sangat membimbangkan dalam perniagaan ini.

Malah, tidak beberapa orang yang mendakwa bahawa MLM adalah perniagaan yang memberi manfaat kepada orang-orang tertentu yang mula-mula bergabung, atau disebut sebagai upline. Terdapat juga orang-orang yang merujuk kepada perniagaan MLM sebagai perniagaan yang menyia-nyiakan wang, tidak dapat diukur apabila manfaatnya dapat diperoleh oleh semua orang yang menjalankan perniagaan ini. Malah, dalam perniagaan MLM yang sihat mempunyai sistem yang pada dasarnya akan selalu berusaha untuk menjadikan setiap pengikut perniagaan ini, atau dipanggil downline, dapat mencapai kejayaan yang sama dengan yang lain.

Pada asasnya, sistem dalam perniagaan MLM memerlukan upline untuk terus berusaha membantu dan menggalakkan downline dalam rangkaian, untuk meningkatkan kedudukan dan mencapai kejayaan sesuai dengan kedudukannya secara berperingkat-peringkat. Oleh itu, MLM yang benar-benar sesuai dengan sistem itu, akan dilihat bahawa upline akan bekerja keras dalam membantu downline mereka untuk menjadi pemimpin baru dalam rangkaian mereka. Kerana, kejayaan upline juga ditentukan oleh kejayaan rujukan langsung di bawahnya.

Sayang sekali, tidak semua upline dalam perniagaan MLM menjalankan tanggungjawab ini. Banyak perkara yang berlaku, upline hanya memikirkan kejayaan mereka sendiri dengan menjemput atau merekrut seberapa banyak downline yang mungkin supaya sasaran perniagaan mereka dicapai, tetapi kemudian membiarkan downline berjalan sendiri, yang akhirnya "mati" perlahan-lahan. Ini harus dielakkan oleh pemimpin dalam perniagaan MLM, supaya mereka dapat memastikan bahawa sistem itu benar-benar akan membentuk upline yang bertanggungjawab untuk downline.

3 Tips Penting untuk Perniagaan MLM

Oleh itu, bagi sesiapa yang menjalankan perniagaan MLM, termasuk anda, mesti memberi perhatian kepada beberapa perkara penting untuk menjadi ahli perniagaan MLM profesional. Terdapat 3 perkara penting yang perlu dipertimbangkan dan dilaksanakan oleh setiap ahli perniagaan MLM, seperti berikut:

# 1. Jangan sekali-kali memaksa orang lain untuk menyertai perniagaan MLM ini. Anda juga harus menghormati orang yang tidak berminat mencuba perniagaan ini, sehingga tidak membuat lebih banyak orang antipati terhadap perniagaan MLM dan memberikan kesan negatif.

# 2. Cuba juga dengar pendapat orang-orang yang anda dijemput untuk menyertai dalam perniagaan MLM. Sering kali, ahli MLM bercakap lebih lanjut mengenai produk perniagaan mereka, dan akhirnya melupakan kepentingan orang-orang yang dijemput dalam perniagaan MLM yang ditawarkan.

# 3. Ingat untuk sentiasa membantu dan mengajar downline anda untuk dapat juga membangun seperti yang anda lakukan dalam perniagaan MLM ini. Tidak pernah menganggap bahawa rujukan adalah pesaing, kerana sebenarnya mereka juga akan membantu kejayaan anda.

Walaupun pada prinsipnya semua orang boleh menjalankan perniagaan MLM ini, tetapi itu tidak bermakna setiap orang benar-benar berminat dan dapat menjalankannya seperti yang diharapkan. Kadang-kadang, bagaimana memperkenalkannya yang terlalu jelas, sehingga tidak sedikit orang yang tidak benar-benar memahami dan kemudian menganggap bahawa menjalankan perniagaan MLM sangat sukar, terutama dalam mengembangkan jaringan bisnisnya dengan merekrut orang baru. Oleh itu, kebanyakan orang yang pada mulanya berminat, akhirnya disokong kerana mereka tidak pasti mereka boleh.

Untuk mengatasi masalah ini, penyelesaiannya adalah untuk memulakan perniagaan MLM dengan cara pemikiran yang mudah. Tiga perkara mudah ialah, mulakan dengan menggunakan produk MLM untuk tujuan peribadi, maka hanya taruhan untuk merekrut hanya beberapa orang untuk menyertai anda, dan kemudian mengajar mereka untuk melakukan yang sama atau menduplikasi rangkaian anda. Dengan tiga perkara mudah ini, kejayaan anda dalam menjalankan perniagaan MLM juga akan datang.

Jadi, jangan takut untuk memulakan perniagaan MLM. Kejayaan untuk anda ...

Share this :
« Kembali